Arnold sidste rejse fra Svendborg Havn

Arnold-begravelse

DE GAMLE SØFOLK SAGDE DET LIGE UD: Uden havnen er der intet liv i Svendborg. Gennem århundreder er al udvikling sket over havnen. Det var ad den vej, byens rigdom skabtes siden de første havneanlæg tog form tilbage i tidernes morgen. Men fra midten af 1800-tallet, hvor også Frederiksøen blev taget i brug, tog udviklingen fart. Skibsbroen for enden af Brogade udvidedes. Alle de små private havne-haver Sundet rundt mod Christiansminde måtte vige til fordel for nye bolværker, opfyldning og kajer.

Ti generationers skibsbyggere i kun to familier
Industrisamfundet ændrede havnen helt og aldeles. På Frederiksøen har to skibsbyggerdynastier med hver fem generationer sendt hundreder af skibe i havnen og ud i verden. Det var familierne Hansen/Høyvald og Ring-Andersen, hvor fjerde og femte generation nu ser næste udvikling i møde med megen skepsis og dyb undren: Hvordan kan et bystyre vælge en vej, andre havne i Danmark har fortrudt?
Der står usælgelige boliger på kajerne i Nyborg og Holbæk. Fordi ingen vil bo i miljøer med gravkammerstilhed. I Nyborg klages der over fiskekutteres støj inden kl. syv om morgenen. I Holbæk er økonomien forlængst kollapset. I Fredericia satte man byens værft på porten og står i dag med en forurenet grund, hvor der alligevel ikke kan bygges boliger.

Syvstjerneskipperens absolut sidste rejse
Midt i debatten kan det være tankevækkende at tage en tur fra Svendborg Havn på langfart med Syvstjerneskipperen Arnold Jacobsen. Som 93-årig forlod han de beskyttede boliger på Taasinge og drog med Prinds Valdemar Foreningen og »Aron« ud i Øhavet. Det blev et af mit livs mest hjertevarme oplevelser.
Hjemme i sin hyggelige bolig fortalte Arnold efterfølgende om sit fantastiske liv til søs. Du må gerne sejle med og nyde Syvstjerneskipperens beretning. Oplev den forunderlige søsætning af kokken fra Kalundborg. Han var død og hang i kølerummet – indtil besætningen nægtede at spise før han blev maritimt begravet i havet….
Der er stadig gode historier at hente på havnen i Svendborg. Men hvis bystyret gennemfører den såkaldt maritime byhavn, kan du i fremtiden i stedet for havneliv og søfart læse sure opstød om den rødvinsmarinerede Ældrebyrdes besværligheder med mavesyre, ømme knæ samt støj fra skibe, virksomheder og værfter. Fra livet udenfor vinduerne…

2 Svar

  1. john lemming siger:

    Hej kære Bjarne! Tak for dit søde og hurtige svar på min mail. Jeg gik lige ind på dit link og lige der ved roret: ONKEL ARNOLD – nej hvor er jeg glad. Nøjagtig som jeg husker ham stout og rank – et vidunderligt gensyn. Jeg kan lige bekræfte, at hans datter Alice blev gift med Felix Jarlgaard, men nu er enhver tvivl bortvejret med blæsten i storsejlet.
    Jeg glæder mig til at vise linket til mine 3 børn og 4 børnebørn. Jeg håber vi kan holde en vis kontakt og jeg vil lade et par ord falde til direktør Jens Find om dine kommentarer og forslag.

  2. Bjarne Bekker siger:

    Kære John – og læserne: I sommer skulle jeg fortælle 115 medarbejdere fra en virksomhed i Vejle om Frederiksøen, havnen og Det sydfynske Øhav. Det var i Maritimt Center, der skaber mange gode relationer ude i den store verden. Virksomheden er præcis en af dem, vi har brug for i Svendborg, så undervejs ud i Øhavet foreslog jeg direktøren, at han fejrede sin 50 års fødselsdag næste år ved at flytte virksomheden til Svendborg Havn. Han forlod Svendborg som 18-årig, så det er på tide, han kommer hjem og hjælper med at bevare en aktiv erhvervshavn uden fremtidens boligslum. En filial er også velkommen, og Jørgen Lundsgaard skaber gerne plads i Forskerparken indtil vi får et erhvervsvenligt byråd, der kan se anden fremtid end boliger. Det har Jørgen lovet dig, Jens Find;-)

Skriv et svar

*