Arnold sidste rejse fra Svendborg Havn

DE GAMLE SØFOLK SAGDE DET LIGE UD: Uden havnen er der intet liv i Svendborg. Gennem århundreder er al udvikling sket over havnen. Det var ad den vej, byens rigdom skabtes siden de første havneanlæg tog form tilbage i tidernes morgen. Men fra midten af 1800-tallet, hvor også Frederiksøen blev taget i brug, tog udviklingen fart. Skibsbroen for enden af Brogade udvidedes. Alle de små private havne-haver Sundet rundt mod Christiansminde måtte vige til fordel for nye bolværker, opfyldning og kajer.

Ti generationers skibsbyggere i kun to familier
Industrisamfundet ændrede havnen helt og aldeles. På Frederiksøen har to skibsbyggerdynastier med hver fem generationer sendt hundreder af skibe i havnen og ud i verden. Det var familierne Hansen/Høyvald og Ring-Andersen, hvor fjerde og femte generation nu ser næste udvikling i møde med megen skepsis og dyb undren: Hvordan kan et bystyre vælge en vej, andre havne i Danmark har fortrudt?
Der står usælgelige boliger på kajerne i Nyborg og Holbæk. Fordi ingen vil bo i miljøer med gravkammerstilhed. I Nyborg klages der over fiskekutteres støj inden kl. syv om morgenen. I Holbæk er økonomien forlængst kollapset. I Fredericia satte man byens værft på porten og står i dag med en forurenet grund, hvor der alligevel ikke kan bygges boliger.

Syvstjerneskipperens absolut sidste rejse
Midt i debatten kan det være tankevækkende at tage en tur fra Svendborg Havn på langfart med Syvstjerneskipperen Arnold Jacobsen. Som 93-årig forlod han de beskyttede boliger på Taasinge og drog med Prinds Valdemar Foreningen og »Aron« ud i Øhavet. Det blev et af mit livs mest hjertevarme oplevelser.
Hjemme i sin hyggelige bolig fortalte Arnold efterfølgende om sit fantastiske liv til søs. Du må gerne sejle med og nyde Syvstjerneskipperens beretning. Oplev den forunderlige søsætning af kokken fra Kalundborg. Han var død og hang i kølerummet – indtil besætningen nægtede at spise før han blev maritimt begravet i havet….
Der er stadig gode historier at hente på havnen i Svendborg. Men hvis bystyret gennemfører den såkaldt maritime byhavn, kan du i fremtiden i stedet for havneliv og søfart læse sure opstød om den rødvinsmarinerede Ældrebyrdes besværligheder med mavesyre, ømme knæ samt støj fra skibe, virksomheder og værfter. Fra livet udenfor vinduerne…

2 Responses

Skriv et svar


*