Sektion I • Havnens og Øhavets stemmer

UDEN FORTID INGEN FREMTID. I de næste 50 uger, frem til byrådsvalget i november næste år, vil jeg her og på www.svendborghavn.dk fortælle uddrag af Svendborg Havns årtusind lange historie. Sigtet med min havnekrønike er, helt uden omsvøb, at dokumentere hvilken perle vi, der lever i dag, har fået i hænderne. Nu er et byrådsflertal ved at ændre havnens liv og rytme til noget helt andet end det, den er: En havn. Som en god kollega skriver andet sted på disse sider: Lad land være land og havn være havn. Man kan også sige det lige ud: Der skal ikke være boligblokke på Svendborg Havn og Frederiksøen. Det er man kommet gruelig galt afsted med andre steder i Danmark. Dokumentationer følger.

Det er en kendsgerning, at større fonde og det private investeringsfirma Udsyn med hver sine motiver ønsker at bebygge Nordre og Østre Kaj med ganske massive boligblokke, direkte på havnekajerne som i en række tidligere havnebyer. Miljøkrav, baseret på støjmålinger, vil gøre det umuligt at drive erhverv i et markant stort område i boligblokkenes nærhed. Det er ikke forkert eller odiøst at tjene penge, ligesom det heller ikke er odiøst at bruge sin ytringsfrihed som journalist til at forhindre andre i at score kassen på fællesskabets værdier.

Bag lukkede døre er der længe lagt planer om havnens fremtid. Efter udvalgsbehandlinger og vedtagelse i byrådet er kun to modsatrettede alternativer lagt frem. Sådan virker demokratiet lokalt. Men der er mange flere muligheder. Det vil formentlig flere tusinde svendborgensere fortælle om og vurdere inden vi sætter krydset næste år. Må de kommende 50 billedkrøniker om Svendborg Havn – i al ubeskedenhed – være en hjælpsom øjenåbner. Ovenstående motiv er hentet i Nyborg Havn, og det er ingen billedmanipulation. Det er denne type boligblokke, der skal skabe plads til 3.000 nye beboere i 1800 lejligheder rundt på Svendborg Havn de kommende årtier – måske også langs Jessens Mole og på Frederiksøen.

Med venlig hilsen Bjarne Bekker, medlem af Foreningen til bevarelse af Svendborg Havn.
ps.. Du kan indmelde dig på foreningens nye hjemmeside: www.bevarsvendborghavn.dk her.

Denne sektion er også Øhavets Stemme. Eller sagt på en anden måde: Den røde tråd til hverdagslivet på øerne og arbejdslivet i Folketinget.  Sektionens første klummeskribent var thurineren Trine Bramsen, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Den næste er journalist Mette Marie Hansen – kvinden, der bragte Cittaslow til Danmark og dermed til Svendborg. Mette Marie Hansen præsenteres nedenstående.

Trine præsenterer sig således: ”Siden september 2011 har jeg været fynsk repræsentant for Socialdemokraterne i Folketinget. Jeg er 30 år og glødende socialdemokrat, der brænder for at ændre samfundet og gøre en forskel for Fyn”. Trine er partiets moderniseringsordfører, der tegner partiets politik på it-, tele- og digitaliseringsområdet. Desuden sidder Trine i Erhvervs-udvalget, i Udvalget for Forskning, Videnskab og Innovation samt i Forsvars-, Europa- og Ligestillingsudvalget. Trine Bramsen er formand for Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integration. Læs mere på  www.trinebramsen.dk.

Sydfyn – et sandkorn i havet?  Læs Trine Bramsens klumme her.

Kenderen af det gode liv. Journalist Mette Marie Hansen kan male ord med livets pensel, så de billeder, ordene danner, får læseren til at se det hele gennem Mette Maries skarpe blik for både detaljer og helheder. Når Mette Marie deler sin viden og glæde for naturen i Amtsavisens søndagsklummer, giver det læseren en lettere gang over Moder Jord de dage, hvor vi får lov at vandre med i skribentens verden.
Det var Mette Marie Hansen, der qua sin kærlighed til  livet i Støvlelandet fik begrebet Cittaslow til Danmark. Siden ungdommen har journalisten med rødder i det vestfynske haft vandrestøvler med internationalt bisselæder. Odysseer til fjerne verdensdele har skabt en livsbagage, der giver Mette Maries ord tyngde. Hvad enten hun fabulerer over oplevelser i den danske natur, i det italienske køkken – eller af karsken bælg sætter tingene omkring Øhavet og Svendborg Havns ud- eller afvikling i relief.

Lad landet være land og havnen være havn. Læs Mette Marie Hansens mening om boliger og havne, og ikke mindst Svendborg Havn her.

Skriv et svar


*