Sektion II • Øhavets hemmeligheder

ØHAVETS HEMMELIGHEDER. Hvis du tror, du ved alt om Det sydfynske Øhav, dets ildsjæle (ikke innovative projektledere, der skaber papirdynger), så har du meget til gode. I går kunne dagbladet BT afsløre, hvor regering og Kongehus skal opholde sig i tilfælde af atom-angreb, -ulykker eller terror. Men allerede i foråret var Skarøs de facto ildsjæl, maskinmester Bjarne Madsen og Øavisens udgiver, på besøg i et af de enorme anlæg, der i kritiske situationer skal rumme landets regering og nogle få repræsentanter fra Kongehuset. Vi blev sikkerhedsgodkendt inden besøget og fik tilladelse til at fortælle nogle få ting om atombunkeren i Rold Skov. Blandt deltagerne var Muhammedtegneren Kurt Westergaard med sine to livvagter. Læs mere senere om det fantastiske anlæg en halv kilometer inde under Rold Skov. To kæmpestore cirkelrunde, affjedrede betonhuler på 300 meter i diameter. I to etager var indrettet hundreder af rum: Kontorer, mødelokaler, maskinrum, køkkener, hospital, ministerier, nødudgange – og meget mere.

Under så primitive forhold skal Dronning Margrethe bo, hvis katastrofen rammer Danmark.

Ingen af de få, der skal styre Danmark under en katastrofe, får ægtefæller med. Heller ikke dronningen.

 

Dronningens toilet bør nok vedligeholdes bedre!

ØBOERNES MILDE SIND, gæstfrihed og evnen for at fastholde traditioner, er lagt i generne. Året igennem dyrkes aktiviteter, som slægt efter slægt har puslet om og udviklet i gode og dårlige tider. Men det er ingen hemmelighed, at det i nyere tid ofte er tilflyttere, der udvikler nye tiltag med respekt for det, der var engang. Tag en tur til havnemiljøet på Avernakø og besøg Cafe Mågen, nu med specialbygget udflugtsvogn.
Se mere om Mågens udflugtsvogn her.


En af de mere spektakulære traditioner med rødder tilbage til vikingetiden, er ”Øhavet rundt for Smakkejoller”. I Faaborg-sejleren med det særprægede navn »Haumoana« er en flok spillemænd i 2010 på musikalsk øhavstogt. Få en saltvands- og humørindsprøjtning i visen om ”Haumoana” – Det første skib ved Verdens Endeher.
Året før gjorde Dronning Margrethe og Prins Henrik landgang på Skarø, hvor ikke mindst den traditionelle traktorkørsel morede regenten, der hævdedes at ville give Et Kongerige for en Traktor…

Skriv et svar


*