Sommerens smukkeste – prægtige Hjortø

MÅSKE BIRKHOLM kan være med. Men der er ikke mange steder i Det sydfynske Øhav, hvor freden, roen og idyllen er så håndgribelig som på lille, charmerende Hjortø. Imødekommende ligger øen og frister de få turister, der enten kommer med Hjortøbåden eller i eget fartøj. Her er ikke plads til de vældige søværts udgaver af Vollsmose til Søs, der anmasende breder sig i de større lystbådehavne i øhavet.
Hjortø Havn er ikke bygget til turismen, men til de livsvilkår, der udfoldedes gennem århundreder. Her var landbrug, fiskeri, mejeri og mølledrift. Hjortø havde egen skole med en snes elever – og fra naboøen Hjelmshoved kom børnene stagende til ”hovedøen” i deres skolepramme.

En sommerdag af de sjældne – 3. august 2012 – var idyllen fuldkommen. Bagende varmt. Vindstille. Strandfuglene kvidrede. Ærøfærgen brummede forbi i Højestenerenden. Engang en flod, der afvandede morænelandskabets søer. Næsten symbolsk holdt svaler og stæreflokke flyveøvelser for at finde vinterhi fjernt fra det, nogen kalder ensomheden. Men på Hjortø holder de sidste beboere stand og tager kun nødigt på endagestræk ned til Svendborg. Indbyggertallet tælles nu på een hånd: Nora, Bent og Anders – samt færgeskipperen Carsten med sit livs bedre halvdel, Susanne fra Ærø…

Engang var Hjortøs smukkeste ejendom både hjem og forretning for legendariske Marie Købmand. I dag bor færgeskipper Carsten Rasmussen og hans Susanne i huset med den helt unikke udsigt over Det sydfynske Øhav. Mod nord ind over Skarø, Hjelmshoved og Taasinge mod Fyn. Ret i syd ligger Ærø og mod vest er det Drejø og Korshavn, som især i solnedgangstimen er et umanerlig smukt syn.

Nyd sensommeren med en udflugt til Hjortø. Måske i egen båd eller kajak.. Måske med øens egen færge. Og gå ikke glip af den ultimative sommerhilsen fra Hjortø: Hjemmestrikkede sokker fra Nora, der reciderer på øens største gård med den historiske, smukke gårdsplads.

Sejlplan Hjortø Svendborg 2012

 

Skriv et svar


*